نرم افزار فیگما Figma چیست؟ راهنمای جامع برای شروع
- سپهر یونسی
- زمان مطالعه: 11 دقیقه
- ۲۷ آبان ۱۴۰۳
- فیگما
فیگما چیست؟
فیگما، قویترین ابزار طراحی رابط کاربری و مبتنی بر وب است که به طراحان کمک میکند تا ایدههای خلاقانه خود را به واقعیت تبدیل کنند. با فیگما، شما میتوانید طرحهای زیبا و تعاملی بسازید و به صورت همزمان با همکارانتان روی پروژهها کار کنید. انگار که همه روی یک تخته نقاشی بزرگ و آنلاین دور هم جمع شدهاید!
این ابزار با ویژگیهای منحصر به فردی مانند همکاری زنده(اجرای تغییرات در لحظه)، کتابخانههای رایگان فراوان، و امکان ساخت نمونههای اولیه تعاملی، به یک انتخاب محبوب در بین طراحان تبدیل شده است. فیگما با رابط کاربری ساده و دوست داشتنی خود مخصوصا الان در سال 2024 که آپدیت جدید خودش یعنی Figma UI3 را ارائه کرده به آسانی قابل یادگیری شده است. فیگما با ارائه محیطی ابری و با محوریت همکاری تعامل و همکاری تیمی ، فرآیند طراحی را ساده و جذاب کرده و به افراد مختلف تیم این امکان را میدهد که با هماهنگی بیشتری روی پروژههای خود کار کنند.
ویژگی های کلیدی فیگما
پلتفرم مبتنی بر وب: فیگما کاملاً در مرورگر اجرا میشود و این ماهیت مبتنی بر وب به کاربران اجازه میدهد از هر دستگاهی با اتصال به اینترنت به پروژههای خود دسترسی داشته باشند و باعث انعطافپذیری و سهولت دسترسی برای طراحان است.
همکاری لایو یا Real Time: یکی از ویژگیهای برجسته فیگما این است که چندین کاربر میتوانند همزمان روی یک طرح کار کنند و تغییرات یکدیگر بر روی طرح را به صورت زنده و در همان لحظه از هر جای دنیا مشاهده کنند. این عملکرد برای تیمهای پراکنده در مکانهای مختلف همکاری را خیلی ساده و جذاب میکند. طراحان، توسعهدهندگان و ذینفعان میتوانند همگی در فرآیند طراحی شرکت کنند، بازخورد دهند و تغییرات را به صورت آنی مشاهده کنند.
پشتیبانی از طراحی برداری و پیکسلی: در فیگما میتوانید هم به صورت برداری طراحی کنید و هم از تصاویر پیکسلی در طراحی رابط کاربری خود استفاده کنید. برای شمایی که اولین بار است با این دو واژه آشنا شده این خیلی ساده تفاوت این دو را توضیح میدهم؛
تصاویر پیکسلی از تعداد زیادی نقطه ریز به نام پیکسل تشکیل شدهاند. هر پیکسل دارای رنگ و موقعیت مربوط به خود است و در کنار هم تصویری را به نمایش میگذارند. تعداد پیکسلها در یک تصویر پیکسلی تعیین کننده رزولوشن آن تصویر هستند و هرچه تعداد پیکسلها بیشتر باشد، رزولوشن تصویر بالاتر و کیفیت آن بهتر خواهد بود.
تصاویر برداری در مقابل، از اشکال هندسی مانند خطوط، منحنیها و اشکال تشکیل شدهاند. این اشکال به واسطه فرمولهای ریاضی تعریف میشوند بدون افت کیفیت در هر اندازهای تغییر میکنند. به عبارت دیگر، تصاویر برداری به جای ذخیره اطلاعات مربوط به هر پیکسل، اطلاعات مربوط به اشکال و نحوه قرارگیری آنها را ذخیره میکنند. به همین خاطر تصاویر برداری حجم کمتری دارند و در هر اندازهای بدون افت کیفیت قابل نمایش هستند.
پروتوتایپسازی و تعاملات: علاوه بر طراحی استاتیک (طراحی موکاپ صفحات) فیگما شامل ویژگیهای پروتوتایپسازی قدرتمندی است. طرحان در فیگما میتوانند با اتصال فریم ها و المان های صفحه به یکدیگر، لینکها، انیمیشنها و سایر تعاملات رابط کاربری را تعریف کنند که این کار به تجسم مسیر و جریانهای کاربر تست های قبل از توسعه محصول بسیار کمک میکند.
سیستمهای طراحی و کتابخانهها: در فیگما میتوانید دیزاین سیستم ها و کتابخانه های مشترک از اجزا، استایلگاید ها و … ایجاد کنید که در تمام پروژه یکپارچگی وجود داشته باشد و در بروزرسانی ها این یکپارچگی حفظ شود.
افزونهها و قابلیت ادغام شدن: عملکرد فیگما را میتوان با افزونهها و ادغام شدن با سایر برنامهها گسترش داد. برای مثال فیگما با برنامه مدیریت پروژه اسلک ادغام میشود و قابلیتهای جدیدی به طراحان میدهد. این قابلیت گسترشپذیری به طراحان امکان میدهد تا کار کردن با فیگما را با توجه به نیازهای خود سفارشی کنند.
سازگاری بین پلتفرمها: فیگما به عنوان یک پلتفرم مبتنی بر وب، به صورت یکپارچه در سیستمعاملهای مختلف از جمله ویندوز، مک و لینوکس کار میکند و برای کاربرانی که تجربه برنامه کاربردی بومی را ترجیح میدهند، یک برنامه دسکتاپ ارائه میدهد. همچنین فیگما یک اپلیکیشن نیز برای مشاهده هرچه واقعی تر پروژه های طراحی در موبایل نیز ارائه کرده است.
مزایای استفاده از فیگما
صرفهجویی اقتصادی: فیگما یک مدل فریمیوم ارائه میدهد که مجموعهای قوی از ویژگیها را به صورت رایگان ارائه میدهد، با قابلیتهای اضافی در سطوح پریمیوم. به همین دلیل در میان طراحان فردی و فریلنسرها، تیمهای کوچک بسیار محبوب شده است.
افزایش کارایی: ادغام طراحی، پروتوتایپسازی و بازخورد در یک نرم افزار، نیاز به جابهجایی بین چندین برنامه را کاهش میدهد. این تلفیق، گردش کار را ساده میکند، در زمان صرفهجویی میکند و احتمال خطا را کاهش میدهد.
مقایسه فیگما، ادوبی ایکس دی و اسکچ
انتخاب ابزار طراحی رابط کاربری، مثل انتخاب کفش راحتیه! هر کدوم ویژگیهای خاص خودش را دارد و برای کارهای مختلف مناسب است. بیایید با هم ویژگیهای کلی این سه تا ابزار محبوب را بررسی کنیم تا با دید بهتری ابزار طراحیمان را انتخاب کنیم.
فیگما: همه چیز برای همه کس!
فیگما مثل یک شهر شلوغ و پر از امکانات است! اینجا همه با هم کار میکنند، ایدهها را به اشتراک میگذارند و خیلی سریع به نتیجه میرسند. اگر به دنبال یک ابزار با همکاری زنده و در لحظه، جامعه بزرگ طراحان این ابزار و منابع آموزشی فراوان هستید، فیگما انتخاب اول شماست. با فیگما میتوانید پروتوتایپهای حرفهای بسازید و حتی با تیمهای بزرگ هم در هر جای دنیا به راحتی کار کنید. و این که فیگما بر روی همه پلتفرم ها از جمله وب، ویندوز، مک و موبایل نیز قابل اجرا است.
ادوبی ایکس دی: عضو خانواده ادوبی
اگه قبلاً با محصولات ادوبی کار کرده باشید، با ایکس دی خیلی زود خو میگیرید. ایکس دی مثل یک برادر کوچیکتر برای بقیه اعضای خانواده ادوبی است و از لحاظ عملکرد شباهت زیادی به سایر محصولات ادوبی دارد. ایکس دی در مقایسه با فیگما عملکرد خیلی ضعیف تری دارد و سال قبل نیز اخباری حاکی از خرید فیگما توسط ادوبی منتشر شد. ایکس دی از لحاظ جامعه کاربرانش نیز از فیگما کوچک تر است.
اسکچ: با کیفیت ولی برای سیستم عامل مک
اسکچ مثل یک مداد طراحی خیلی نرم و روان است! با اسکچ میتوانید خیلی راحت و سریع طرحهای اولیه بکشید. پلاگینهای متنوع اسکچ به شما اجازه میدهد که قابلیتهای نرمافزار را به دلخواه خودتان تغییر دهید. اما مشکل اصلی اینجاست که فقط روی سیستمعامل مک (ویژه دستگاههای کمپانی اپل) کار میکند و قابلیتهای همکاری زنده و پروتوتایپ سازیاش به اندازه فیگما و ایکس دی قوی نیست.
چجوری کار با نرمافزار فیگما را یاد بگیرم؟
خوشحالم که به دنیای جذاب فیگما علاقهمند شدی و این علاقه، اولین گام به سمت یادگیری فیگما هست. فیگما را میتوان به عنوان قدرتمندترین ابزار برای طراحی رابط کاربری (UI) و تجربه کاربری (UX) معرفی کرد و خوشبختانه منابع آموزشی زیادی برای یادگیری فیگما وجود داره. به طور کلی آموزش های نرم افزار فیگما به دو قسمت رایگان و غیر رایگان تقسیم میشوند و تفاوت آنها در یکپارچه و منسجم بودن آموزش و پشتیانی توسط استاد یا منتور دوره هست.
منابع رایگان آموزش فیگما:
از بهترین منابع یادگیری رایگان فیگما به زبان فارسی میتوانیم به وبلاگها و مقالات آموزشی فیگما و کانالهای آموزشی یوتیوب فارسی اشاره کنیم و برای آموزشهای انگلیسی زبان، وبسایت های معتبر مثل Udemy، Coursera و Skillshare آموزش های متنوع و با کیفیتی را ارائه میدهند. خود فیگما هم علاوه بر مستندات جامعی که ارائه کرده، یک جامعه فعال از طراحان رو گرد هم آورده که به واسطه گروه ها و انجمن های مرتبط فیگما به شما کمک میکند مهارت کار با فیگما را تا حدی افزایش دهید.
منابع غیر رایگان آموزش فیگما:
از آنجایی که این مهارت و نرم افزارها نسبتا جدید هستند (فیگما سال برای اولین در سال 2016 ارائه شده ولی بههرحال توی ایران طراحی رابط کاربری و نرم افزار فیگما یک مهارت جدید شناخته میشود) در موسسات و دانشگاه های دولتی آموزش داده نمیشوند و معمولا موسسات خصوصی، در قالب دوره های آنلاین یا کارگاه و بوتکمپ های آموزشی، فیگما را آموزش میدهند.
چرا راه دور بریم!
توی آکادمی مارجین هر دو حالت آموزش فیگما را داریم؛ آموزش های رایگان را بر اساس مهم ترین و پر چالش ترین قسمت های کار با فیگما در این صفحه منتشر میکنیم و همچنین یک دوره آموزشی صفر تا صد فیگما را به همراه پیشتیبانی آنلاین برای شما آماده کردیم که در کمترین زمان و به راحتی به فیگما کاملا مسلط شوید. برای مشاهده اطلاعات بیشتر این دوره میتونید صفحه دوره جامع آموزش فیگما را ببینید.
دیدگاهتان را بنویسید